Rôzne

Celozrnná špaldová bábovka s mramorovým vzorom

Tak sme raz s mojím tmavovlasým zlatíčkom špekulovali, kde si ukladať recepty. Tie, ktoré sú dostatočne jednoduché na to, aby sa nám podarilo vytvoriť podľa nich niečo relatívne podobné zamýšľanému vzoru. 🙂 Niečo ako je ako táto celozrnná špaldová bábovka s orechmi a s tzv. mramorovým efektom, ktorá aj v našej kuchyni naozaj vyzerala a chutila ako celozrnná špaldová bábovka.

A vymysleli sme to, že trocha vydrbeme so systémom a budeme si naše obľúbené (a citeľne modifikované, lebo nie sme Dankovci) recepty ukladať verejne na náš vlastný blog. A možno niekomu podobne “excelujúcemu” v kuchyni ako sme my dvaja s Dominikou (veď nie som idiot, aby som sa bonzol, že som v skutočnosti vyučeným kuchárom) dáme fajn tip.

Celozrnná špaldová bábovka obsahuje:

  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 200 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 5 vajec
  • 2 čl sódy bikarbóny

Nepovinnými ingredienciami, ktoré však spôsobia, že to bude naozaj popiči

celozrnná špaldová bábovka s orechmi

a s mramorovým vzorom sú ešte tieto:

  • poctivá lyžica kakaa (nemyslíme granko a pod., ale čisté kakao)
  • za hrsť orechov: vlašských, lieskových, ale zle nevypália ani mandle
  • namiesto (časti) cukru použiť med alebo nejaký kvalitný sirup (javorový, agáve a pod.) – v takom prípade treba dobre odhadnúť množstvo, aby bábovka nebola málo ani príliš sladká

Postup pri príprave nedeľnej sladkosti,

ktorú sme si s Niky pracovne nazvali “tá mramorová celozrnná špaldová bábovka s orechmi” je nasledovný:

V jednej miske zmiešame múku so sódou bikarbónou. Múka by vlastne nevyhnutne nemusela byť celozrnnou. Je však jasné, že by sa v takom prípade celý recept stal o 95 % menej hodnotným. A sódu bikarbónu by šlo nahradiť vreckom prášku do pečiva. Lenže sóda sa dá kúpiť v bio kvalite a teda zdravotne absolútne nezávadná. Zatiaľ čo kypriaci prášok obsahuje rôzny celkom slušný sajrajt a osobne považujeme za lepšie vyhnúť sa mu, keď sa dá.

V inej miske vymiešame žĺtka s cukrom. Môže z toho vzniknúť až taká kvázi pena. Do tej pridáme maslo, ktoré sme buď nechali dlhšie stáť pri izbovej teplote alebo ho – ale naozaj iba na chvíľočku – šupneme do mikrovlnky. Malo by byť aspoň vyslovene mäkké, no môže byť až polotekuté.

Apropo, vo chvíli, keď máme maslo takto zmäknuté, môžeme si hneď aj vymastiť formu na pečenie. Lebo skôr či neskôr to spraviť musíme. Stačí ponoriť dva prsty a poroztierať dôkladne do všetkých záhybov. A hneď aj vysypať obyčajnou lacnou hladkou múkou, ak aj takú máme. Ak nie, tak celozrnnou. Nižšie opíšem, ako je najlepšie robiť to.

Obsah oboch misiek zmiešame. Pridáme mlieko, ktoré má mať izbovú teplotu = má byť vlažné.

Všetko pekne poctivo premiešame

a to najlepšie metličkou. Ale ručne, nie strojom! Potom v ďalšej miske vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Toto už je lepšie robiť nejakým robotom. Napr. aj k ručným ponorným mixérom zvykne byť ako doplnková násadka taká mäkká metlička. Tú je možné využiť.

Celozrnná špaldová bábovka upečená s láskou: so srdiečkom :-)
Celozrnná špaldová bábovka upečená s láskou: so srdiečkom 🙂

Ešte predtým, než sneh jemne (!) vmiešame do cesta, prichádza na rad doplnková ingrediencia: orechy. Alebo niektorá z vyššie spomenutých alternatív. Je to nepovinné oživenie bábovky. Chuťové aj kvázi zdravotné. Orechy sú prosto úžasná vec. 🙂 Isto: s výnimkou arašidou, ak je na ne človek alergický.

Keď už sme teda pridali voliteľný doplnok a citlivo vmiešali sneh, rozdelíme zmes na väčšiu a menšiu časť. Do menšej časti zľahka vmiešame kakao a dáme ju bokom. Väčšiu časť nalejeme do formy, ktorú ale najprv vymastíme a vysypeme.

Ako dokonalo pripraviť formu na bábovku

Čo sa týka vymastenia, to som opísal vyššie. Samozrejme, nie je nevyhnutné použiť maslo. Ide to aj olejom. Ale maslo je na tento účel najzdravšie a hneď po ňom nasleduje masť: hydinová alebo bravčová. To vážne.

Následne vsypeme do takto vymastenej formy väčšie množstvo hladkej (alebo polohrubej) múky. Ako sme spomenuli: ak máme poruke nejakú obyčajnú, na tento účel stačí. Formou trasieme a rôzne pretáčame až takmer prevraciame ju dovtedy, kým múka nepopadá a neprilepí sa úplne všade. Zvyšnú múku buď vysypeme späť do balenia alebo – ak jej nie je priveľa – vmiešame ju do kakaovej časti cesta. Škoda vyhodiť.

Forma je ready, vlejeme väčšiu ergo svetlú časť cesta. Do nej potom pomaly vylievame menšiu čiže tmavú časť. Prstom (aby sme si ho potom mohli oblízať) krúživými pohybmi zľahka rozmiešame tmavé v svetlom. Ale decentne. Tento počin by mal

vytvoriť ten žiadaný mramorový vzor v bábovke.

Fakt je, že pri použití celozrnnej múky bude aj tá svetlejšia časť cesta po upečení dosť tmavá. Veď prečo asi je poctivé celozrnné pečivo prirodzene tmavé… Lenže

nám ide o aspoň ako-tak zdravú bábovku.

A nie primárne o bombastický mramorový vzor. Ak nesúhlasíš, čítaš zlý recept, haha.

Teraz už ale ide bábovka do rúry. Nám sa osvedčilo pečenie na 180° a síce 40 minút. (To na prepečenie všetkého potrebného bohato stačí. Netreba hodinu slintať pri rúre a zbytočne spotrebovať hromadu elektriny.) Potom rúru vypnúť, ale nechať ešte cca 10 minút zatvorenú. Nech sa naša celozrnná špaldová bábovka pekne dopečie. Následne len kúsok pootvoriť dvierka, aby chladným šokom cesto nespľaslo či nevyviedlo niečo podobne nechutné. Až po ďalších asi 10 minútach vybrať a preklopiť. Ak si dobre mazal/a, bábovka okamžite nádherne vypadne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.