V princípe nikdy nevarím to isté dvakrát. Varím z hlavy a z toho, “čo špajza dala”. S pečením je to inak a tak som špekuloval, kde si ukladať odskúšané/overené recepty. Tie, ktoré sú dostatočne jednoduché na to, aby sa mi podarilo vytvoriť podľa nich niečo relatívne podobné predlohe. Niečo ako je ako táto celozrnná špaldová bábovka s orechmi a tzv. mramorovým vzorom, ktorá aj v mojom prevedení naozaj vyzerala a chutila ako celozrnná špaldová bábovka. (Aktualizované 02. 03. 2024)
A vymyslel som to, že trocha vydrbem so systémom a budem si moje obľúbené recepty ukladať verejne na môj vlastný blog. A možno niekomu podobne “excelujúcemu” v kuchyni, ako som ja (nie som predsa idiot, aby som sa bonzol, že som v skutočnosti vyučeným kuchárom) dám celkom fajn tip.
Celozrnná špaldová bábovka obsahuje:
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 200 g masla (rovno nechať mäknúť)
- 200 ml mlieka (hneď vybrať z chladničky)
- 100 g cukru
- 5 vajec
- 2 malé lyžičky sódy bikarbóny
- soľ (medzi dva prsty)
Nepovinnými ingredienciami, ktoré však spôsobia, že to bude naozaj
popiči celozrnná špaldová bábovka s orechmi
a mramorovým vzorom sú ešte tieto (jedna z nich, avšak zle by to nemalo vypáliť ani s viacerými naraz):
- poctivá lyžica kakaa (nemyslím granko a pod., ale čisté kakao);
- za hrsť orechov: vlašských, lieskových, ale zle nevypália ani mandle;
- za hrsť chia semienok alebo maku – celého, nie mletého ani drveného;
- namiesto (časti) cukru použiť med alebo nejaký kvalitný sirup (javorový, sirup z agáve a pod.) – v takom prípade treba dobre odhadnúť množstvo, aby bábovka nebola málo ani príliš sladká.
Postup pri príprave nedeľnej sladkosti,
ktorú som si pracovne prekvapivo nápadito nazval “tá mramorová celozrnná špaldová bábovka s orechmi” je nasledovný.
V jednej miske zmiešame múku so sódou bikarbónou a štipkou soli. Múka by vlastne nevyhnutne nemusela byť celozrnnou. Je však jasné, že by sa v takom prípade celý recept stal o 95 % menej hodnotným. A sódu bikarbónu by šlo nahradiť vreckom prášku do pečiva. Lenže sóda sa dá kúpiť v bio kvalite a teda zdravotne absolútne nezávadná. Zatiaľ čo kypriaci prášok obsahuje rôzny celkom slušný sajrajt. Osobne považujem za lepšie vyhnúť sa mu, ak je to čo len trocha možné (a to je vždy).
V inej miske vymiešame žĺtka s cukrom
Pokojne aj mixérom. Môže z toho vzniknúť až taká kvázi pena. Do tej pridáme maslo, ktoré sme buď nechali dlhšie stáť pri izbovej teplote alebo ho – ale naozaj iba na chvíľočku – šupneme do mikrovlnky. Malo by byť aspoň vyslovene mäkké, no môže byť až polotekuté.
Apropo, vo chvíli, keď máme maslo takto zmäknuté, môžeme si hneď aj vymastiť formu na pečenie. Lebo skôr či neskôr to spraviť musíme. Stačí ponoriť dva prsty a poroztierať dôkladne do všetkých záhybov. A hneď aj vysypať obyčajnou lacnou hladkou múkou, ak aj takú máme. Ak nie, tak celozrnnou. Nižšie opíšem, ako je najlepšie robiť to.
Obsah oboch misiek zmiešame. Pridáme mlieko, ktoré má mať izbovú teplotu = má byť vlažné.
Všetko pekne poctivo premiešame
a to najlepšie metličkou. V každom prípade iba ručne, nie strojom!
Potom v ďalšej miske vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Toto už je lepšie robiť nejakým robotom, ideálne šľahačom. Ale napr. aj k ručným ponorným mixérom zvykne byť ako doplnková násadka taká mäkká metlička. Tú je tiež možné využiť. Recept pokračuje pod obrázkom.
Ešte predtým, než sneh jemne * vmiešame do cesta, prichádza na rad doplnková ingrediencia: orechy. Alebo niektorá z vyššie spomenutých alternatív. Je to nepovinný doplnok, ktorým sa
celozrnná špaldová bábovka skvelo oživí.
Chuťovo aj kvázi zdravotne. Orechy sú prosto úžasná vec. Isto: s výnimkou arašidov, ak je na ne človek alergický.
* Peťka (ona vie ktorá), “jemne” znamená vareškou alebo stierkou, pomaly, s citom, iba zľahka poprehadzovať tie dve zložky. Radšej nech hmota nie je 100 %-ne homogénna, než by sme sneh mali “rozbiť” a celá naša celozrnná špaldová bábovka by bola spľasnutá.
Keď už sme teda pridali voliteľný doplnok a citlivo vmiešali sneh, rozdelíme zmes na väčšiu a menšiu časť. Do menšej časti zľahka vmiešame kakao a dáme ju bokom. Väčšiu časť nalejeme do formy, ktorú ale najprv vymastíme a vysypeme.
Ako dokonalo pripraviť formu na bábovku
Čo sa týka vymastenia, to som opísal vyššie. Nemusíš nevyhnutné použiť maslo, samozrejme. Ide to aj olejom. Ale maslo je na tento účel najzdravšie a hneď po ňom nasleduje masť: hydinová alebo bravčová. To vážne.
Následne vsypeme do takto vymastenej formy väčšie množstvo hladkej (alebo polohrubej) múky. Ako som spomenul: ak máme poruke nejakú obyčajnú, na tento účel stačí. Formou trasieme a rôzne pretáčame až ju takmer prevraciame dovtedy, kým múka nepopadá a neprilepí sa úplne všade. Zvyšnú múku buď vysypeme späť do balenia alebo – ak jej nie je priveľa – vmiešame ju do kakaovej časti cesta. Škoda vyhodiť.
Forma je ready,
vlejeme do nej väčšiu, ergo svetlú časť cesta.
Do tej potom pomaly vylievame menšiu čiže tmavú časť. Prstom (aby sme si ho potom mohli oblízať) krúživými pohybmi zľahka rozmiešame tmavé v svetlom. Ale decentne. Tento počin by mal vytvoriť ten žiadaný mramorový vzor v bábovke. Fakt je, že pri použití celozrnnej múky bude aj tá svetlejšia časť cesta po upečení dosť tmavá. Veď prečo asi je poctivé celozrnné pečivo prirodzene tmavé… Lenže nám primárne nejde o bombastický mramorový vzor.
Naším cieľom je celozrnná špaldová bábovka
a teda maximálne možne zdravý nedeľný dezert. Ak nesúhlasíš, čítaš zlý recept, haha.
Teraz už ale ide bábovka do rúry. Mne sa osvedčilo teplovzdušné pečenie na 180° a síce 30 minút. (To na prepečenie všetkého potrebného bohato stačí. Netreba hodinu slintať pri rúre a zbytočne spotrebovať hromadu elektriny.) Potom rúru vypnúť, ale nechať ešte cca 10 minút zatvorenú.
Nech sa celozrnná špaldová bábovka pekne dopečie
Následne najprv len kúsok pootvoriť dvierka, aby chladným šokom cesto nespľaslo či nevyviedlo niečo podobne nechutné, poťažmo odpudivé. Až po ďalších asi 10 minútach vybrať a preklopiť. Ak sme dobre mazali a vysypali, bábovka okamžite nádherne vypadne.
Zdrojom titulnej fotografie a spolu s ňou takmer všetkých na tomto webe je môj vlastný archív. Zatiaľ sa ešte nedá napísať, že by som robil skutočnú fototvorbu v pravom zmysle slova. Zatiaľ iba pre vlastnú radosť a zábavu “lovím zaujímavé pohľady”.
2 komentáre
Beina
Ešte 10 min a vyberám z rúry… nechováme sliepky… tak velice verím receptu…
Andy Morávek
beina, budem teda dufat, ze ma nasledujucim komentarom nezdrbes ako male dieta 🙂